از توسعه دانش تا دوستی با حیوانات

توان دانش‌بنیان‌ها در تولید غذای حیوانات خانگی را دست‌کم نگیرید.

از توسعه دانش تا دوستی با حیوانات

صنعتی نوپا، اما رو به پیشرفت

قاسم‌علی تیموری، متخصص و صاحب یک شرکت دانش‌بنیان در زمینه تولید افزودنی‌های خوراک و ارائه خدمات برای حیوانات خانگی در گفت‌وگو با صمت گفت: در کشور ما،شرکت‌های انگشت‌شماری در زمینه ارائه خدمات فنی و مهندسی محصولات مربوط به تهیه غذای حیوانات خانگی و غذای خشک فعالیت می‌کنند، اما شاهد تولیدات درخوری هم بوده‌ایم و توانسته‌ایم موفق عمل کنیم.

وی بااشاره به نوپا بودن صنعت تولید تولید غذایی حیوانات خانگی در کشور گفت: تولید غذا برای حیوانات خانگی در کشور جزو صنایع نوپا محسوب می‌شود و به‌دلیل برخی محدودیت‌ها (عقیدتی و سیاسی) و کم‌لطفی‌های دولت پس از سال‌ها هنوز صنعت تولید غذای حیوانات خانگی از نظر کیفیت وکمیت از جایگاه واقعی خود فاصله دارد و نیازمند ورود متخصصان و شرکت‌های دانش‌بنیان و همچنین حمایت همه‌جانبه دولت و مجلس برای ارتقای سطح کیفی و کمی این محصولات است.

باید این واقعیت را پذیرفت که نگهداری حیوانات خانگی جزو جدایی‌ناپذیر سبک زندگی مدرن بشری است. طبق تحقیقات دانشمندان، کسانی که از حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند و برای دوستی با حیوانات، از زندگی شادتری برخوردار هستند.

برای نگهداری حیوان خانگی با کیفیت بالا به‌گونه‌ای که هم سلامت حیوانات و هم جامعه بشری تضمین شود، نیازمند توسعه فناوری، نشر مطالب علمی، تولید محصولات غذایی با استانداردهای بین‌المللی و تغییر ساختار در روند تصمیمات دولتی و پرهیز از نگرش‌های ضد و نقیض هستیم.

حمایت دولت، الزامی برای رونق بازار

تیموری گفت: باتوجه به تجربه فعالیت در اکوسیستم دانش‌بنیان و تهیه افزودنی‌های غذایی برای حیوانات خانگی و ارائه خدمات در این عرصه، متاسفانه در ایران جای خالی شرکت‌های دانش‌بنیان احساس می‌شود. علت این امر به موضوعات گوناگون برمی‌گردد نظیر دسترسی محدود به منابع مصرفی باکیفیت برای تولید غذای حیوانات خانگی.

حمایت نکردن دولت از تولیدکننده داخلی، نبود تحقیقات دانشگاهی و پروژه‌های دانشجویی و کمبود متخصصان این صنعت در کشور. به‌اعتقاد من، با بومی‌سازی محصولات می‌توانیم در این عرصه خودکفا شویم و نیاز به واردات را به پایین‌ترین حالت ممکن کاهش دهیم. تجربه موفقی در این عرصه داشته‌ایم و به‌عنوان نخستین شرکت تولیدکننده افزودنی‌های تخصصی برای حیوانات خانگی عمل می‌کنیم.

این فعال در عرصه دانش‌بنیان‌ها ادامه داد: مهم‌ترین بخش غذای حیوانات خانگی، مواد اولیه باکیفیت و روش تولید آن است. سایر افزودنی‌ها از جمله طعم‌دهنده‌های تخصصی هستند که باعث افزایش جذابیت غذا برای حیوان می‌شوند. خوشبختانه توانسته‌ایم با کمک تیم علمی مجموعه خود و توانمندی‌های داخلی برای نخستین‌بار محصول فناورانه طعم‌دهنده‌های تخصصی برای سگ و گربه را بومی‌سازی کنیم.

گفتنی است، شرایط طبیعی و اقلیمی کشور برای دسترسی به مواد اولیه باکیفیت و همچنین دانش فنی بومی‌سازی‌شده برای تولید غذای حیوانات خانگی مطلوب است در خصوص دوستی با حیوانات. باتوجه به شرایط اقلیمی کشور حتی می‌توان با سرمایه‌گذاری صحیح، صادرات محصولات کشاورزی از جمله جو و ارزن کنجاله‌های پروتئینی و محصولات غذایی حیوانات خانگی را در دستور کار قرار داد.

ظرفیت بالای دانش‌بنیان‌ها

تیموری گفت: امروزه شرکت‌های بزرگی در زمینه تولید غذا برای حیوانات خانگی (خشک و کنسروشده) با توانمندی قابل‌قبول در حال تولید محصولات باکیفیت هستند و گمانه‌های موجود نظیر بیماری‌زا بودن یا استفاده از مواد اولیه بی‌کیفیت محصولات داخلی، صحیح نیست. باتوجه به شعار حمایت تولید داخلی حتی می‌توانیم کیفیت برخی شرکت‌ها را با تولیدات وارداتی مقایسه کنیم.

شاید برخی شرکت‌های نوپا و کوچک، غذاهای غیراستاندارد تولید کنند، اما برخی شرکت‌ها و فناوران بزرگ این توانمندی را دارند که در حد استانداردهای بین‌المللی غذای بومی برای این نوع از حیوانات تولید کنند. خوب است مردم به این شرکت‌ها اعتماد داشته باشند، با این شرط که صاحبان این شرکت‌ها درباره محصولات‌شان شفاف‌سازی کنند.

وی بااشاره به ضعف آگاهی عمومی از روند نگهداری حیوانات خانگی افزود: باتوجه به نظر کارشناسان، عموم افرادی که از حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند و در جهت دوستی با حیوانات که دارند، دانش زیادی درباره نحوه و شرایط نگهداری حیوان ندارند. در این میان، نشر اطلاعات غیرعلمی در فضای مجازی باعث شده، برخی افراد از دانش اصلی و فنی این حوزه منحرف شوند.

تیموری گفت: برای رفع این ناآگاهی، شرکت‌های دانش‌بنیان یا مراکزی که در این عرصه فعال هستند و تولیدات غذای حیوانات خانگی و خدماتی دارند، بهتر است خدمات آموزشی در راستای اطلاع‌رسانی هم، ارائه بدهند، با برگزاری کلاس‌های ۲ تا ۴ ساعته در مجموعه‌های خصوصی یا نیمه‌خصوصی به‌عنوان مثال کلینیک‌های دامپزشکی می‌توان هر آنچه یک فرد درباره حیوان خانگی باید بداند، آموزش داد، البته این فرآیند بستگی به نوع حیوان دارد که شاید روند آموزش کمتر یا بیشتر شود.

در کل، وضعیت آگاهی جامعه از این حوزه کم است. موضوعاتی نظیر رفتارشناسی، شناخت نیازهای تغذیه‌ای و روش صحیح غذادهی، بیماری‌های رایج و پیشگیری از وقوع آن (واکسیناسیون به‌موقع) و در نهایت بهداشت و سلامت حیوان خانگی جزو مواردی است که افراد پیش از خرید یا نگهداری حیوانات خانگی باید اطلاعات کاملی درباره آن کسب کنند.

گفتنی است، بیشتر صاحبان حیوانات خانگی – که دوستی با حیوانات را تجربه کرده اند – سلیقه‌ای عمل می‌کنند و به‌ویژه در زمینه تغذیه، تصمیمات نادرستی را به‌دلیل عدم آگاهی می‌گیرند که باعث مشکلاتی نظیر بیماری‌های گوارشی، کاهش عملکرد سیستم ایمنی، بیماری‌های عفونی و آلرژی می‌شود. وی افزود: گفتنی است، شرایط فیزیکی و فضای نگهداری هم، از دیگر معیارهای مهم برای حفظ و نگهداری حیوانات خانگی است.

به‌عنوان مثال افراد باید متناسب با متراژ مکانی (خانه، باغ و …) که در آن زندگی می‌کنند و همچنین با آگاهی از ویژگی‌های نژادی و رفتاری، سایز حیوان موردنظر ( بزرگ یا کوچک) را انتخاب و اقدام به خرید حیوان خانگی کنند، همچنین برخی خانه‌ها برای حیوانات خانگی کوچک (آپارتمانی) است و مردم باید بدانند که قبل از تهیه با کارشناسانی که اطلاع دارند، مشاوره بگیرند تا حیوانی خرید کنند که متناسب با شرایط مکانی آنها باشد.

 

منبع خبر : پایگاه خبری روزنامه صمت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 3 =

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.